- Strabism -

 • Definitie: Dezalinierea axelor oculare poartă numele de strabism (ochii nu se orientează simultan în aceeaşi direcţie). Rezolvarea acestei afecţiuni necesită la copii un tratament complex si de lungă durată, la adulti rezolvarea fiind numai chirurgicala.
  Cauze: Devierea unui ochi nu este o banală modificare estetică, cauzele fiind multiple: vicii de refracţie necorectate, leziuni ale fundului de ochi, traumatisme, pareze ale muşchilor, afectiuni neurologice, etc.
  Diagnostic: Iniţial trebuie efectuată o examinare completă : determinarea acuităţii vizuale a ambilor ochi, a viciilor de refracţie (nevoia de ochelari), măsurarea cu ajutorul prismelor a unghiului de deviaţie strabică la distanţă si la aproape, uneori şi la privirea în sus, în jos sau lateral, examinarea polului anterior si posterior. Se verifică cu ajutorul unor teste speciale prezenţa sau absenţa vederii binoculare (simultana cu ambii ochi) si a vederii stereoscopice (în spaţiu). Sunt diferentiate astfel strabismele adevarate de cazurile de fals strabism in care axele oculare sunt perfect paralele, aspectul aparent de strabism fiind dat de asimetria pliului palpebral si baza larga a nasului, frecvente le sugari.
  Tratament: La copii, tratamentul începe în marea majoritate a cazurilor cu prescrierea de ochelari - dacă este vorba de un viciu de refracţie necorectat, asociată în caz de ambliopie (ochi leneş) cu acoperirea ochiului sănătos, pentru a-l forta pe cel slab sa vada. Dacă în urma acestor tratamente, deviaţia oculară nu se corectează, este nevoie de intervenţie chirurgicală, care se efectuează sub anestezie generală sau locală. ! Exista si forme de strabism (de ex. strabismul restrictiv - sindromul Duane, strabismul convergent congenital cu unghi mare sau paralizii musculare), care nu se amelioreaza cu ochelari, in aceste situatii fiind necesara direct operatia. ! La adulti, testul cu prisme trebuie efectuat intotdeauna preoperator, deoarece exclude riscul vederii duble ce poate aparea dupa operatie. Tehnica operatorie constă în slăbirea (prin retropoziţie) asociată sau nu cu întărirea (prin rezecţie) a unor muşchi oculari. Operaţia se adresează doar deviaţiei globilor oculari şi nu are ca scop îmbunătaţirea vederii. Se poate interveni la unul sau la ambii ochi, iar în caz de reintervenţie ar trebui cunoscute tehnicile chirurgicale efectuate anterior. Uneori pot fi necesare mai multe operaţii pentru a se ajunge la realinierea ochilor, fără ca aceasta să însemne un eşec al primei intervenţii chirurgicale (mai ales în deviaţiile mari si reinterventii). Postoperator, ochiul operat va fi pansat până a doua zi, când se va începe tratamentul local cu colir, ce va dura o lună. În cadrul evoluţiei obişnuite postoperatorii poate sa apara jenă locală trecatoare cu ochi roşu, lăcrimos, vederea poate fi înceţoşată sau dublă, toate acestea dispărând în câteva zile. Complicaţiile operaţiei sunt rare si tratabile: infecţii - care sunt prevenite prin tratamentul antibiotic postoperator, alinierea nesatisfăcătoare a ochilor (supra- sau subcorecţie) - mai ales in deviatii mari sau reinterventii, modificarea refracţiei oculare, etc.
  Retineti:
  Strabismul diagnosticat precoce la copii, imediat dupa aparitie, si tratat corect cu ajutorul ochelarilor se rezolva de cele mai multe ori fara a mai fi necesara interventia chirurgicala, fiind recuperata functia vizuala a ambilor ochi. · Nu va grabiti sa va operati copilul de strabism, recuperarea ambliopiei, atunci cand exista, fiind esentiala pentru dezvoltarea normala a vederii. Consultati un specialist in domeniu pentru a afla momentul optim pentru interventie, dar nu uitati ca depasirea acestuia poate compromite rezultatul. Acest moment difera mult de la un copil la altul. · Corectarea chirurgicala a deviatiei oculare se poate face indiferent de varsta, avand insa doar scop estetic. Exista pacienti care au solicitat cu succes interventia dupa varsta de 70 de ani. · Operatia de strabism nu imbunatateste vederea, nu reduce dioptriile si nu ne scapa de ochelari, dar facuta la momentul potrivit asigura o dezvoltare normala a vederii binoculare, in spatiu, precum si un aspect si miscari normale ale globilor oculari. · Corectarea strabismului inlatura un defect estetic evident eliminand complexele de care acesti pacienti sufera si ducand la cresterea respectului fata de sine, a integrarii sociale si a succesului profesional ulterior. Deviza noastra: Rezolvarea strabismelor inainte de a fi necesara interventia chirurgicala. O singura interventie pentru rezolvarea fiecarui caz de strabism operat. Inca mai sunt cazuri de strabism in care dupa prima operatie ochii nu sunt perfect drepti, dar ne straduim. Aflati mai multe despre diagnosticul si tratamentul strabismului descarcand fisierul "Algoritm in strabism", atasat acestei pagini.

0788 47 85 35

Programări Online

© 2018 Clinica Infosan. Toate drepturile rezervate.