Consultul oftalmologic: cu sau fara picaturi?

Mulți părinți ne întreabă de ce este necesar să le punem picături copiilor lor, mai ales că adesea vederea lor este bună și nu exista semne de boala. Pentru a înțelege motivul, trebuie să aflam mai intai cum functioneaza ochiul, ce rol au picaturile și ce informații noi ne furnizează ele. 

Ochiul poate fi asemanat cu un aparat de fotografiat. Pupila este diafragma, care prin marirea, respectiv micsorarea deschiderii sale lasa sa patrunda mai multa sau mai putina lumina in interior. Cristalinul, lentila “activa” a ochiului, este asemenea obiectivului, care prin modificarea puterii dioptrice focalizeaza imaginea pe retina, asigurandu-i claritatea.

Acest lucru este posibil prin contractia unor muschi mici din interiorul ochiului – muschii ciliari. Actiunea lor duce la bombarea sau aplatizarea curburii cristalinului, iar procesul se numeste “acomodatie”.

Deoarece copiii au o amplitudine a acomodatiei foarte mare, este posibil ca acuitatea lor vizuala sa fie buna, in ciuda unor erori de refractie semnificative.

Cand masuram dioptriile fara picaturi, muschii ciliari sunt activi, iar aparatul va inregistra fie o valoare mai mica a hipermetropiei, fie o falsa miopie in cazul emetropilor sau, la pacientii miopi, o dioptrie mai mare decat cea reala.

Diferentele dintre dioptria reala si cea masurata de dioptron sunt cu atat mai mari cu cat ochiul este mai obosit (lucru prelungit in fata monitorului, prea mult timp petrecut pe tableta/telefon, citit in conditii de iluminare insuficienta).

Un viciu de refractie peste limita normalului poate duce in timp la aparitia strabismului, ochiului lenes (ambliopia), durerilor de cap si a oboselii acomodatiei (astenopia acomodativa).

De asemenea, medicul oftalmolog ar putea dori sa examineze in detaliu structurile interne ale ochiului – cristalinul, nervul optic, macula, retina periferica si vasele de sange retiniene, prin dilatarea pupilei. Anumite patologii ale retinei sau chiar cataracta ar putea trece in caz contrar neobservate.

La copil este foarte important sa diagnosticam si sa tratam la timp afectiuni precum cele mentionate mai sus, pentru a nu exista repercursiuni pe termen lung asupra vederii. Cataracta congenitala nediagnosticata precoce poate duce la scaderea permanenta a acuitatii vizuale si de multe ori la aparitia nistagmusului. Strabismele sau erorile mari de refractie pot favoriza aparitia ambliopiei, tratabila optim inaintea varstei de 8 ani.

Este recomandat ca macar primul examen oftalmologic sa fie facut cu picaturi, iar examinarea fundului de ochi cu dilatare sa se faca periodic, inclusiv la pacientul adult.

Efectele secundare cele mai frecvente ale picaturilor sunt o usoara senzatie de usturime, care persista cateva secunde dupa instilare, dilatarea pupilei, cu fotofobie (disconfort la lumina) si vederea incetosata timp de 3-6 ore in cazul instilarii de tropicamida sau mydriacyl, respectiv 24 de ore in cazul ciclopentolatului.

In ciuda acestor neajunsuri, picaturile ne ajuta sa masuram cu acuratete dioptriile, sa prescriem corectia optica cea mai potrivita, ne permit o buna vizualizare a structurilor din interiorul ochiului si, in unele situatii, fac vizibil un strabism latent, care altfel poate fi bine compensat, dar necesita corectie optica pentru a nu deveni manifest.

 

0788 47 85 35

Programări Online

© 2018 Clinica Infosan. Toate drepturile rezervate.