Efectele nocive ale calculatorului asupra vederii 

Orele multe petrecute zilnic in fata calculatorului determina cresterea efortului vizual la aproape, adica acomodatia excesiva, factor cunoscut ca fiind implicat in aparitia miopiei. Examinand la cabinet multi copii, personal am remarcat o crestere in ultimii ani a numarului de copii miopi, lucru confirmat si de studiile de specialitate care ne arata ca miopia afecteaza un sfert din populatia globului (1.6 miliarde oameni), iar pana in 2020 se estimeaza o crestere a numarului de miopi (adulti si copii) de pana la o treime din totalul populatiei. Acest lucru inseamna ca cel putin unul din trei copii va fi purtator de ochelari.

Solicitarea extrema la calculator, dublata de acomodarea continua la 2 medii cu luminozitate diferita (ecranul calculatorului si intunericul din camera) au efecte negative pe termen lung asupra vederii atat a adultilor, cat mai ales a copiilor. 

Exista persoane cu vicii de refractie mici (cum ar fi un astigmatism fiziolog mic sau hipermetropie mica), care in mod normal nu necesita corectie optica. Petrecerea multor ore la calculator, focalizarea continua, fac ca sa nu mai poata compensa aceste valori si sa aiba nevoie de ochelari in conditiile unui efort sustinut la aproape. 

De asemenea, 40% dintre oameni au esoforie sau exoforie (strabism latent- o "fuga" a ochilor care nu este observata de cei din jur, dar este obiectivata in cursul unei examinari oftalmologice). In conditiile unei suprasolicitari la calculator pe termen lung, acest strabism latent se poate decompensa, fara a fi insa vizibil de catre anturaj si poatr da tulburari ale suprapunerii imaginilor celor 2 ochi. In aceasta situatie, persoana respectiva acuza dureri de cap, incetosarea imaginii, mergand pana la vedere dubla, acuze pe care nu le-ar avea daca nu ar face un efort acomodativ excesiv.

Pe langa toate aceste probleme oftalmologice reale cu care ne confruntam zi de zi in activitatea noastra, faptul ca persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar decat ceilalti  ne sperie cel mai putin. Clipitul rar determina o perturbare a filmului lacrimal care umecteaza corneea si persoanele respective se pot plinge de vedere incetosata, uscaciune oculara, roseata. Acest lucru il rezolvam prin administrarea de lacrimi artificiale.

 

Dr. Andreea Ciubotaru

Medic primar oftalmolog

Clinica Oftalmologica Infosan Bucuresti

0788 47 85 35

Programări Online

© 2018 Clinica Infosan. Toate drepturile rezervate.