De ce este necesara examinarea ochilor copilului meu?

Există o multitudine de motive ce justifică un consult oftalmologic cât mai devreme la copilul mic:

  • 2 copii din 10000 se nasc cu cataractă congenitală;
  • există copii ce prezintă la naştere glaucom congenital;
  • unul din 4 copii mici au nevoie de ochelari;
  • 4-6% dintre copii prezintă strabism (ochi încrucişaţi).

Dacă nu depistăm si tratăm la timp astfel de probleme, vederea poate fi afectată ireversibil, explică doamna doctor Andreea Ciubotaru de la Clinica Oftalmologica Infosan din Bucureşti, specializata în oftalmopediatrie şi chirurgia strabismului.

In Comunitarea Europeana există câteva vârste ale sugarului şi copilului mic la care examinarea oftalmologică se face de rutină. Astfel, în maternitate, e necesar un prim consult efectuat tuturor prematurilor cu greutate sub 1500 g, pentru a înlătura suspiciunea de retinopatie de prematuritate, dar şi nou-născuţilor la termen pentru cataractă sau glaucom congenital.

Al doilea control, cel de la trei luni, poate fi făcut de către medicul de familie. Examinările de la vârsta de 1 an, respectiv 2 ani trebuie efectuate însă obligatoriu de către un medic specialist oftalmolog familiarizat să lucreze cu copiii de aceste vârste. Acum trebuie depistate eventualele vicii de refracţie şi corectate prin ochelari. Acest lucru este posibil, deşi copilul nu colaborează încă pentru determinarea acuităţii vizuale, prin tehnica schiascopiei, ce trebuie obligatoriu stăpânită de orice medic oftalmopediatru. În sitauţia în care găsim un viciu de refracţie mare (dioptrii mari) sau o diferenţă de dioptrii între ochi, suntem nevoiţi să le corectăm, căci acel copil riscă să dezvolte ambliopie (un ochi să devină leneş) sau strabism (ochii nu mai sunt paraleli). Tot la aceste vârste se repetă examinarea fundului de ochi.Atunci când este posibil, de obicei în jurul vârstei de 2,5 ani, uneori chiar şi mai devreme, folosind teste de corespondenţă , testăm şi vederea fiecărui ochi în parte.

In România, în lipsa unor astfel de controale oftalmologice obligatorii, mama devine primul medic al copilaşului său, putând singură recunoaste anumite semne de alarmă, care să o facă să se adreseze oftalmologului:

  • Dacă sugarul mic prezintă episoade repetate de roşeaţă oculară, cu secreţie gălbuie şi cu lăcrimare, ne gândim la obstrucţie de canal lacrimonazal, afecţiune ce se rezolvă printr-o simplă manevră de dezobstrucţie, care nu trebuie întârziată după vârsta de un an, dar nici grăbită înainte de opt luni, deoarece 70-80% din cazuri se rezolvă spontan sau prin masaj al sacului lacrimal până la această vârstă.
  • Daca pupila (porţiunea centrală a ochiului care este neagră în mod normal) apare albă sau gri, gânditi-vă la cataractă congenitală si adresati-vă de urgentă oftalmologului, căci această afecţiune trebuie cât mai devreme rezolvată chirurgical.
  • Dacă unul sau ambii ochi sunt măriţi, neobişnuit de strălucitori, lăcrimează şi copilul nu suportă lumina trebuie de urgenţă măsurată tensiunea oculară şi examinat fundul de ochi, căci poate fi vorba de glaucom congenital, care netratat duce la orbire.
  • Închiderea unui ochi la lumină puternică ar fi un indiciu de strabism divergent: copilului îi “fuge” ochiul spre ureche, moment în care vede dublu şi de aceea îl închide.
  • Uneori părinţii remarcă faptul că un ochi sau ambii “fug” spre nas. Cel mai des este nevoie de ochelari, care trebuie prescrişi cât mai devreme, chiar înaintea vârstei de un an dacă este vorba de un viciu de refracţie mare. Dacă ochelarii nu sunt purtaţi din timp, deviaţia oculară va deveni mare, copilul necesitând în viitor intervenţie chirurgicală de corecţie a strabismului. Mai poate fi vorba de o afecţiune a fundului de ochi care determină o vedere slabă a ochiului respectiv şi acesta deviază.
  • Dificultăţile la citit, scrisul “cu nasul în caiet”, sau durerile de cap la elevi pot indica nevoia de ochelari. Nu trebuie uitat că există copii care au rezultate slabe la învăţătură ca o consecinţă a problemelor oculare.

Iată câteva motive care justifică examinarea oftalmologică a copiilor cât mai devreme posibil. La toate acestea se adaugă şi ambliopia, afecţiune depistată de multe ori la vârsta şcolară sau chiar la cea adultă, atunci când nu mai poate fi tratată. De cele mai multe ori e cauzată de o diferenţă mare de dioptrii între ochi, care necorectată va duce la “lenevirea “(ambliopizarea) ochiului cu dioptrii multe. Copilul arată absolut normal, nu se plânge de dureri de cap,ochii nu sunt deviaţi si atunci mama nu remarcă nimic alarmant, dar vederea acelui ochi nu se dezvoltă normal şi nu mai poate fi recuperată. Pentru a descoperi din timp ochiul ambliop, mama poate face un test simplu copilului, oricât de mic ar fi : îi acoperă pe rând fiecare ochi şi dacă întâmpină proteste la acoperirea unuia dintre ochi comparativ cu celălalt, ar trebui să se gândească la ambliopie şi să se adreseze rapid unui oftalmopediatru. Părinţii trebuie să fie conştienţi că nu numai atunci când detectează semne alarmante trebuie să se adreseze doctorului de ochi, ci şi atunci când ei sau rudele apropiate poartă ochelari, au ambliopie, au avut strabism, cataractă congenitală sau tumori oculare. Pentru întrebări vă rugăm contactaţi Clinica Oftalmologica Infosan , Str. Polona, nr 83, Bucureşti, Tel: 021 2114067, 0788 478535.

0788 47 85 35

Programări Online

© 2018 Clinica Infosan. Toate drepturile rezervate.