Lacrimile sugarului

Secretia lacrimala in cantitate redusa exista inca de la nastere. In lipsa ei, corneea nou-nascutilor ar suferi leziuni, s-ar usca si ar apare in timp cheratita neurotrofica, extrem de greu de tratat. Totusi nou-nascutii "plang fara lacrimi" si cercetatorii nu stiu exact de ce. Se presupune ca plansul fara lacrimi al nou-nascutilor s-ar datora unor conexiuni neuronale imature la aceasta varsta frageda, sugarii nefiind capabili de producerea lacrimilor abundente.

Pe masura ce copilasul creste, cantitatea lacrimilor se mareste si parintii sesizeaza aparitia lacrimilor abia dupa 3-4 saptamini de viata, uneori si mai tirziu, chiar la 3-4 luni. Dar pana atunci, parintii se sperie ca micutii lor nu au lacrimi. Daca ochii nu sunt rosii (nu apare hiperemie conjunctivala), nu au de ce sa intre in panica.

Faptul ca sugarii plang fara lacrimi ne arata noua, medicilor ca drenajul lacrimilor prin canalul lacrimonazal este foarte bun, in caz contrar aparind obstructia de canal lacrimonazal, care trebuie tratata prin masaj sistematic al sacului lacrimonazal.

Insuficienta secretiei lacrimale apare in general la varsta adulta, in contextul modificarilor hormonale, in legatura cu unele boli autoimune (cum ar fi lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjogren, poliartrita reumatoida, s.a.) sau asociata unei blefarite (inflamatie a marginii libere a pleoapelor) severe netratate. 

La copii, aceste boli autoimune inflamatorii cronice apar extrem de rar si din aceasta cauza si modificarile ochiului uscat le intilnim rar in practica medicala. Totusi cheratita neurotrofica si ulcerul cornean, dar si alte modificari minore prezente in cadrul sindromului de ochi uscat pot fi intilnite in sfera padiatrica nu numai in bolile de tesut conjunctiv (cum ar fi dermatomiozita juvenila, lupusul eritematos sistemic, scleroza sistemica), dar si in alte boli genetice ce afecteaza epiteliul secretor cum ar fi fibroza chistica sau displazii ectodermale congenitale. In aceste situatii parintii pot remarca in stadii avansate  "albirea corneei", pierderea genelor, pleoape ingrosate. Si mai rar, in tarile subdezvoltate, semnele insuficientei de secretie lacrimala apar in legatura cu deficitul de vitamina A.   

0788 47 85 35

Programări Online

© 2018 Clinica Infosan. Toate drepturile rezervate.