Copilul meu vede bine ?

Tocmai ai nascut. Sunt prea multe lucruri noi carora trebuie sa le faci fata : caderea buricului, prima baita, colicile care nu-ti dau pace. Cind ai vazut prima oara micutul pe care l-ai adus pe lume, te-ai uitat cu mare atentie daca este intreg : daca are toate degetelele la maini si la picioare, daca are urechiusele intregi, daca ochisorii se deschid, sunt la fel ca dimensiune, irisul are aceeasi culoare, iar pupila este rotunda, centrala... Cand te-ai asigurat ca toate acestea sunt in regula, ai rasuflat linistita. La scurt timp dupa aceasta “verificare tehnica”, ai inceput sa te intrebi: Micutul meu vede si aude bine? Ce probleme cu ochisorii ar putea aparea la aceasta virsta frageda?

In absenta unui program national de screening pentru probleme oftalmologice (in Austria, de ex. copiii sunt examinati oftalmologic la nastere, la 3luni, la 6 luni, la 1 an , la 2 si la 3 ani), tinerele mame ar trebui invatate cum sa detecteze eventualele probleme oftalmologice. In Romania se face doar screening pentru retinopatia de prematuritate in unele maternitati din Bucuresti si din tara. Majoritatea parintilor au aflat de ideea, acum deja depasita ca trebuie sa-si duca copilul la oftalmolog in jurul virstei de 3 ani. In prezent consideram ca un control oftalmologic efectuat mult mai devreme, in jurul virstei de 1 an sau 2 ani ar putea salva de multe ori functia vizuala.

Ce probleme pot aparea intre 0 si 1 an ?

 • Retinopatia de prematuritate Copiii nascuti inainte de 28 saptamani de gestatie sau care au o greutate la nastere sub 1500 g au un risc mare de a dezvolta retinopatie de prematuritate, afectiune datorata dezvoltarii anormale a vaselor retiniene. Vascularizatia retinei incepe la 16 saptamani postconceptie si este completa la 40 - 42 saptamani de gestatie. La copilul prematur, acest proces este tulburat, ducand la aparitia retinopatiei, care netratata poate evolua in stadiile 4 sau 5 catre pierderea ireversibila a vederii. Depistata la timp si tratata precoce prin laserterapie, boala poate fi impiedicata sa evolueze, salvand vederea. Pentru prevenirea acestei afectiuni cu grav handicap vizual, tuturor prematurilor cu risc li se recomanda un prim consult oftalmologic la 4- 6 saptamani dupa nastere ( sau 31-33 saptamani de la conceptie).
 • Glaucomul congenital Detectat la nastere, dar cel mai frecvent intre 3 si 9 luni, este o afectiune datorata cresterii tensiunii intraoculare ( a lichidului din ochi) si se manifesta prin lacrimare, fotofobie ( copilul se fereste de lumina), marirea unuia sau a ambilor globi oculari si in situatia cand tensiunea intraoculara este foarte mare opacifierea corneei. Tratamentul este chirurgical si trebuie efectuat de urgenta, pentru ca netratata, aceasta afectiune duce la orbire.
 • Cataracta congenitala, adica opacifierea cristalinului, este raspunzatoare de 10% din cazurile de orbire la copii. Exista multe tipuri de cataracta congenitala. Unele determina o scadere marcata a vederii si trebuie rezolvate de urgenta chirurgical, altele constau in opacitati fine care nu deranjaza vederea. Daca mama constata insa ca o pupila sau ambele sunt albe, atunci copilul trebuie examinat de urgenta de un oftalmopediatru. Cel mai frecvent este vorba de cataracta congenitala, dar exista si o serie de alte afectiuni care pot fi confundate cu aceasta, cum ar fi retinoblastomul (tumora agresiva intraoculra) sau alte leziuni ale fundului de ochi (de ex.colobomul coroidian)
 • Nistagmusul, miscarea oscilatorie ritmica a unuia sau ambilor ochi este un indiciu ca micul pacient vede mai slab si trebuie investigata cauza : poate fi una oftalmologica- cel mai frecvent o leziune a retinei sau, mai rar o cauza neurologica - o tumora intracraniana, de aceea este necesar si un examen neurologic.
 • Obstructia de canal lacrimonazal Apare la 6% dintre nou-nascuti si se manifesta prin ochi lacrimos asociat cu secretii mucopurulente. Este datorata cel mai frecvent unei membrane existente la deschiderea canalului lacrimal la nivelul nasului, care impiedica scurgerea normala a lacrimilor din ochi in nas. In 80% cazuri, afectiunea se remite de la sine pana la virsta de 1 an, spontan sau prin masajul sacului lacrimal (presiunea la nivelul acestuia antreneaza secretiile si forteaza ruperea membranei de la nivelul nasucului). Pentru perioadele cand secretia de la nivelul ochilor este abundenta administram picaturi cu antibiotice . Daca lacrimarea persista, in jurul varstei de 1 an recomandam dezobstructia canalului lacrimonazal pe cale chirurgicala sub anestezie generala, o manevra simpla care dureaza 5 minute.
 • Malformatii ale ochilor sau pleoapelor Sunt recunoscute de catre mama de la nastere : faptul ca un ochi nu se deschide, este mai mic si pare nefunctional, pupila are o forma ciudata, etc… In aceste situatii este recomandat un examen oftalmologic complet efectuat de catre un medic specializat in examinarea copiilor, pentru ca de multe ori aceste malformatii se pot asocia si cu scadere de vedere sau alte sindroame ce trebuie diagnosticate.
 • Strabismul, lipsa de paralelism a ochilor, reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni oftalmologice ale copilului. Datorita instabilitatii oculomotorii mari caracteristice sugarului pina la 4-5 luni, vom remarca pina la aceasta virsta momente cand sugarii au ochii drepti, alternind cu momente cand privesc cu un ochi spre ureche sau spre nas. Pana la varsta de 5-6 luni acest lucru nu trebuie sa ne sperie. Dupa 6 luni insa, daca deviatiile oculare persista trebuie consultat un oftalmopediatru. In rezumat : trebuie sa solicitati un examen oftalmologic de urgenta pentru micutul dvs cu varsta pina la 1 an, daca :
 • Este prematur nascut inainte de 28 spt si greutate la nastere sub 1500g (risc de retinopatie de prematuritate)
 • Daca prezinta un ochi sau ambii ochi mariti (risc de glaucom)
 • Daca unul sau ambii ochi lacrimeaza sau asociaza secretii mucopurulente
 • Daca prezinta o pupila alba sau malformatii ale ochilor
 • Daca “plimba” ochii ritmic (are nistagmus)
 • Daca dupa 6 luni nu priveste simultan cu ambii ochi in aceeasi directie (are strabism) Ce probleme oftalmologice apar intre 1 si 3 ani ? Cataracta si glaucomul pot fi detectate si la aceasta varsta, aceste boli necesitand interventie chirurgicala de urgenta. Dar cel mai frecvent ne intalnim la copii mici cu strabism, afectiune remarcata cu usurinta de parinti.Cel mai frecvent este vorba de un ochi “fugit spre nas”( strabism convergent) sau “spre ureche” ( strabism divergent), mai rar “in sus sau in jos”. Aceasta afectiune nu este o simpla problema estetica, ea ascunzand de fapt lipsa vederii binoculare (copilul nu poate privi simultan cu ambii ochi), deci nu poate suprapune imaginile astfel incit sa vada in spatiu. De cele mai multe ori este nevoie de ochelari, care trebuie prescrişi cât mai devreme, uneori chiar înainte de un an dacă este vorba de un viciu de refracţie mare. Dacă ochelarii potriviti nu sunt purtaţi din timp, deviaţia oculară va deveni mare, copilul necesitând în viitor intervenţie chirurgicală de corecţie a strabismului. Rar strabismul apare secundar unei leziuni retiniene (ex: retinopatie de prematuritate, cicatrici datorate unor infectii sau leziuni degenerative retiniene) sau unei opacifieri a cristalinului sau corneei, ce ar tebui diagnosticate. Destul de frecvent ascunde un ochi lenes (ambliopia), adica un ochi care vede mai slab in ciuda faptului ca i se da corectia buna de ochelari si arata anatomic fara leziuni, ca un ochi normal. Cand trebuie sa actioneze mama urgent si sa duca copilul la un oftalmopediatru :
 • Daca observa ca un ochi ii “fuge” chiar putin catre nas. Nu trebuie sa astepte varsta de 3 ani pentru masurarea dioptriilor cu ajutorul autorefractometrului (Dioptronului). Exista tehnici speciale, cum ar fi schiascopia si refractometria computerizata, cu ajutorul carora putem determina viciile de refractie (dioptriile) si la sugari. Daca este vorba de dioptrii mari si ochelarii sunt purtati chiar de la virste mici exista sansa corectiei totale a deviatiei oculare, fara sa mai fie nevoie de operatie.
 • Daca observa ca inchide un ochi la lumină puternică. Acesta ar fi un indiciu de strabism divergent : copilului îi “fuge” ochiul spre ureche, moment în care vede dublu şi de aceea îl închide.
 • Daca exista o deviatie strabica mare a unui ochi (copilului ii fuge mult spre nas acelasi ochi), iar ochiul sanatos este mereu drept, ar trebui sa ne gindim ca ochiul fugit este lenes, ambliop-copilul prefera sa priveasca cu ochiul sanatos, cel drept, in timp ce ochiul fugit este rar folosit si atunci se leneveste.
 • Daca acoperind pe rând fiecare ochi in parte, întâmpină proteste la acoperirea unuia dintre ochi comparativ cu celălalt, ar trebui să se gândească la ambliopie (normal daca acoperim ochiul bun copilul nu este multumit cum vede cu ochiul slab si protesteaza!) Ce probleme oftalmologice apar intre 3 si 4 ani ? Cel mai frecvent ne intalnim la acesata varsta cu:
 • Strabismul, care poate fi corectat prin ochelari sau inerventie chirurgicala , daca deviatia oculara este mare
 • Ambliopia, care atunci cand se asociaza cu strabismul este usor depistata. Parintii trebuie sa se teama insa de cazurile in care ochii copilului nu sunt deviati, micutul arata absolut normal, nu se plange de dureri de cap, dar are totusi un ochi lenes, datorat cel mai frecvent unei dioptrii foarte mari a acelui ochi. Nu trebuie sa uitam ca ambliopia este o afectiune care poate fi tratata cu rezultate bune doar pina la virsta de 6-7 ani prin acoperirea ochiului sanatos (ca sa-l fortam pe cel slab sa vada) si prin prescrierea unui ochelar adecvat. Asa ca daca am depasit aceasta virsta, copilul risca sa ramana toata viata cu un ochi lenes.
 • Viciile de refractie (nevoia de ochelari) – mai frecvent hipermetropia asociata sau nu cu astigmatism, mai rar miopia In intervalul 3-4 ani , mama ar trebui sa se adreseze unui oftalmopediatru daca :
 • Micutul protesteaza la acoperirea unui ochi comparativ cu celalalt ( are un ochi lenes)
 • Daca micutul “rateaza “ un test simplu de vedere stereoscopica (testul celor 2 creioane) : Ii dam copilului un creion ascutit si il rugam sa puna varful exact peste varful unui creion tinut de noi. Daca acest lucru este facut fara probleme, copilul are vedere in spatiu, daca micutul “bajbaie” sau plaseaza varful creionului lui departe de varful nostru, atunci nu are vedere in spatiu si trebuie consultat un oftalmolog, caci poate fi vorba de o deviatie mica oculara ce altereaza acest lucru.
 • Daca apropie foarte mult jucariile de ochi – atunci este vorba de miopie( viciu de refractie caracterizat prin vedere buna de aproape, dar slaba la distanta).
 • Daca clipeste des si i se inrosesc seara ochii –poate sa aiba nevoie de ochelari (are hipermetropie sau astigmatism). De multe ori insa clipitul poate fi datorat unei conjunctivite alergice (in situatia aceasta, copilul se “freaca” la ochi sau spune ca il “mananca” ochii), sau unui tic. Daca adopta o pozitie anormala a capului cand priveste la televizor ( de ex. prefera sa priveasca cu capul intors intr-o parte), atunci fie este vorba de astigmatism, fie de o forma speciala de strabism Ce probleme oftalmologice apar intre 4 si 6 ani ? Acum putem depista strabismul, ambliopia si viciile de refractie. Intre 4 si 6 ani, mama ar trebui sa solicite un examen oftalmologic daca : • Copilul clipeste des sau i se inrosesc ochii spre seara ( are nevoie de ochelari) • Apropie mult obiectele de ochi sau scrie “ cu nasul in caiet” • Se plange de dureri de cap • Este extrem de nervos si agitat - de multe ori un copil cu hipermetropie mare din cauza faptului ca nu vede bine nici la aproape, nici la distanta poate fi irascibil Parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca micutii lor, nascandu-se cu un defect de vedere, ei cred ca asa este normal sa perceapa lumea si nu ii vor “trage de maneca” sa le spuna : “Mami si tati, stiti, eu nu vad bine!” De asemenea, nu trebuie uitat ca există copii care au rezultate slabe la învăţătură ca o consecinţă a problemelor oculare. Pentru întrebări vă rugăm contactaţi Clinica Oftalmologica Infosan.

 

Dr. Andreea Ciubotaru

0788 47 85 35

Programări Online

© 2018 Clinica Infosan. Toate drepturile rezervate.