- Alte intervenții -

Xantelasma – acumulare subcutanata de depozite lipidice care apare la pacienti de varsta medie – varstnici, de multe ori asociata cu hiperlipidemie. Cel mai frecvent apar in portiunea nazala a pleoapelor inferioare. Tratamentul are scop estetic si consta in excizie chirurgicala.

Ectropion 
– pozitia inversata a pleoapei, de obicei inferioara, astfel incat marginea superioara nu mai pastreaza contactul cu globul ocular ceea ce determina eversarea punctului lacrimal inferior cu drenaj ineficient al lacrimilor urmat de epifora, inflamatie cronica si cheratinizarea conjunctivei palpebrale.

Etiologie:

 1. Involutional (de batranete) cel mai frecvent, legat de laxitatea pleoapei survenita la varste inaintate
 2. Cicatricial
 3. Paralitic
 4. Mecanic (tumori de pleoapa)

Tratament temporar - Lubrifierea suprafetei expuse a corneei cu lacrimi artificiale, in cazuri extreme recurgandu-se chiar la tarsorafie (sutura pleapelor).

Tratament permanent - chirurgical, in functie de etiologie:

 1. Corectarea laxitatii pleoapei inferioare (procedeul Lazy T. Kuhnt Szymanowski)
 2. Indepartarea cicatricilor / tumorilor

Entropion – pozitia anormala a pleoapelor a caror margine este intoarsa spre globul ocular ceea ce face ca genele sa intre in contact cu corneea putand determina eroziuni ale acesteia si semne iritative suparatoare:

 • Durere
 • Lacrimare
 • Roseata
Etiologie:
 • Involutional
 • Cicatriceal
 • Congenital

Tratament temporar:

 • Lubrefierea suprafetei oculare
 • Lentile de contact moi
 • Injectare de toxina botulinica in muschiul orbicular

Tratament permanent – chirurgical – urmarind restabilirea pozitiei normale a pleoapei. In functie de etiologie adopta suturi eversante, scurtarea transversala a pleoapei, corectarea laxitatii tendonului cantal medial, indepartarea cicatricilor / tumorilor.

Salazion – inflamatie lipogranulomatoasa cronica a pleoapelor determinata de blocarea orificiilor glandelor Meibomius (care secreta componenta lipidica a filmului lacrimal), ceea ce determina acumularea si stagnarea secretiilor sebacee; poate aparea la orice varsta prezentandu-se ca noduli nedurerosi cu crestere progresiva care pot fi multipli si bilaterali (in special la persoane cu acnee rozacee sau dermatita seboreica).

Salazioanele mci pot disparea spontan. La pacientii cu tendinta de recurenta se poate utiliza tratament medical profilactic cu tetraciclina oral.

Salazioanele mari, fara regresie spontana sau sub tratament medical, necesita interventie chirurgicala de rezectie urmata timp de cateva zile de tratament local cu antibiotice si antiinflamatorii.

Programări Online

© 2018 Clinica Infosan. Toate drepturile rezervate.